fbpx
Mi alapján döntenek a betörők?

Mi alapján döntenek a betörők?

Hasznos infók

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy mit érdemes a biztonság érdekében tenni: van, aki egy vérszomjas kutya távoltartó erejében, van, aki a riasztórendszerekben, van, aki a masszív kerítésben és van, aki abban hisz, hogy úgysem lehet semmilyen eszközzel kivédeni a betörést. Az Országos Kriminológiai Intézet 2009 és 2013 között, 139 betörővel folytatott mélyinterjúinak köszönhetően most megtudhatjuk, kinek is van igaza.

Az Intézet a korábban ezen a területen tevékenykedő fogvatartottakkal beszélgetve főként arra volt kíváncsi, hogy milyen szempontok alapján választanak célpontot, mi számít könnyű prédának, és mik azok a hibák, amit az áldozatok gyakran elkövetnek?
A beszélgetéseknek a lakosság számára kétségtelenül legnagyobb és leghasznosabb tanulsága az, hogy az összes vizsgált személy mindössze 14 %-a mondta azt, hogy semmilyen szempontot nem vesz figyelembe, amikor kijelöli a célpontját, egyszerűen véletlenszerűen dönt. A betörők elsöprő többsége – 86 %-a! – ezzel szemben jól átgondolt szempontok alapján választja ki azokat az ingatlanokat, ahová úgy gondolja, megéri betörni…

Az interjúk alapján sikerült felállítani a bűnelkövetők által a betörés megtervezéséhez használt szempontrendszert, méghozzá fontossági sorrendben:

  1. Meg lehet oldani úgy a betörést, hogy biztosan ne legyenek szemtanúk?
  2. Van valaki otthon?
  3. Van riasztó?
  4. Milyen az ingatlan minősége?
  5. Vannak megfigyelő eszközök?
  6. Könnyű bejutni (pl. egy nyitva felejtett ablakon keresztül)?
  7. Milyenek a menekülési lehetőségek?
  8. Van kutya?

A vitából tehát a biztonságtechnikai eszközök védelmező erejében hívő emberek kerültek ki győztesen, hiszen ez az első olyan pontja a listának, melyet konstans módon tudunk biztosítani. Azt lehetetlen megoldani, hogy mindig legyen valaki otthon, ráadásul még a szomszédunk is állandóan árgus szemekkel fürkéssze a házunkat, de riasztót beszereltetve gondoskodhatunk arról, hogy éjjel-nappal őrködjön felettünk egy megbízható biztonságtechnikai cég éber távfelügyelete.

Azon szkeptikus olvasók számára pedig, akik hisznek abban, hogy a nagy számok törvénye alapján megúszhatják a betörést, álljon még itt egy – szintén az Intézet által közzétett – megdöbbentő adat: hazánkban évente mintegy 43.000 betöréses bűncselekmény történik, vagyis minden 12. percben betörnek valahová az országban…

A Multi Alarm. Zrt. 25 éve hisz abban, amire ezek a szomorú adatok is rámutattak: hiába alapvető igénye és joga az embereknek a biztonságos élet, manapság ezt már csak jól szervezett és komoly vagyonvédelmi háttérrel lehet biztosítani.