fbpx
Elvágtuk a kábellopásokat! – Sikertörténet #3

Elvágtuk a kábellopásokat! – Sikertörténet #3

Valós esetek

A Multi Alarm Zrt. speciális fejlesztésekkel és szolgáltatásokkal nem csak a tipizált feladatok megoldására képes. Az elmúlt években a cég egyik legnagyobb sikerét a kábellopások nagy számának szinte teljes megszüntetése jelentette, melyről többek között az Index is beszámolt.

Egy-két évvel ezelőtt a média még tele volt a BKV villamos és HÉV vonalain heti gyakorisággal előforduló üzemszünetek, hosszabb-rövidebb leállások híreivel, mivel a tolvajok károkozásai miatt órákra leállt a közlekedés egy-egy szakaszon. Az értékes rézvezetékek pótlása jelentős veszteséget okozott a BKV-nak (évente legalább százmillió forint értékű rézkábelt lopnak el csak a villamos- és a HÉV-vonalairól az Origo forrásai szerint), amit a kimaradásokból adódó jelentős anyagi és erkölcsi kár csak tovább növelt. A BKV biztonsági szakemberei természetesen hajszát indítottak az elkövetők ellen, de részeredményeknél többet nem tudtak elérni, mert megoldhatatlannak bizonyult a veszélyeztetett szakaszok állandó élőerős felügyelete.

Ebben a kilátástalan helyzetben került kapcsolatba a BKV biztonsági és üzemeltetési vezetése a Multi Alarm Zrt.-vel, és rövidesen megkezdtük egy olyan komplex védelmi koncepció kidolgozását, mely eddig nem állt rendelkezésre a piacon.

Cégünk szakemberei egy olyan speciális berendezést fejlesztettek ki, mely alkalmas hosszabb vezetékszakaszok felügyeletére az által, hogy érzékeli a járművek üzemszerű működésétől eltérő rezgéseket és a vezeték levágását követő dőlést is. A távfelügyeletünkre beérkező lopásjelzésekre alapvetően cégünk járőrei vonulnak a helyszínre, ám a jelzések nagyfokú megbízhatósága miatt már a rendőrség területileg illetékes kapitányságai is azonnal reagálnak a Multi Alarm Zrt. hívására.

Annak köszönhetően, hogy kiépült a felügyeleti rendszer a veszélyeztetett szakaszokon, minden esetben sikerült megzavarni az elkövetőket a kábellopásban és így megakadályozni az értékes vezetékek eltulajdonítását. Több esetben a gyors helyszínre érkezésnek és a rendőrséggel kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a tettesek is elfogásra kerültek.

A Multi Alarm Zrt. által kifejlesztett védelmi rendszer sikerességéhez nagyban hozzájárult a törvényi környezet megváltoztatása és a fémkereskedelmi szabályok szigorítása is, így a siker közös a BKV szakembereivel, a rendőrséggel és a törvényhozókkal.