fbpx
„Ez egy bűnös hely, ez egy bűnös város…”

„Ez egy bűnös hely, ez egy bűnös város…”

Hasznos infók

Lépten-nyomon statisztikákba ütközünk, melyek egy pillanatra talán még el is gondolkodtatnak minket, ám valódi meggyőző erejük nincs. Amíg nem a közvetlen környezetükben történik a bűncselekmény, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy velünk ez úgysem történhet meg.
Talán a police.hu oldalán közzétett interaktív bűnözési térkép is ezt a struccpolitikát hivatott felszámolni az által, hogy ráébreszt a szomorú valóságra: bűnesetek igenis mindenhol történnek. Aki nem hiszi, járjon utána…

A térkép utcaszinten megmutatja pl. a személy elleni erőszakos bűncselekményeket, a garázdaságokat, a lopásokat és a lakásbetöréseket, ráadásul megnézhetjük az ország fertőzöttségi térképét is. Hatalmas előnye az is, hogy nem évekkel ezelőtti esetekről van szó: akár azt is megnézhetjük, hogy hová törtek be az elmúlt hónapban, az adatok pedig naponta frissülnek.

A lakásbetörésekre fókuszálva elmondható, hogy a legmagasabb fertőzöttséggel Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, illetve Budapest rendelkeznek, de az elmúlt egy év alatt Bács-Kiskun megyében is megszaporodott a lakásbetörések száma. Budapesten kívül más városok lakói is kiemelten érintettek: Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben és Miskolcon is magas számban regisztráltak lakásbetöréseket, melyek kis ikonjai a térképen szinte elborítják a városokat.

Budapest sajnos valóban „egy bűnös hely, egy bűnös város”, hiszen az összes lakásbetörés mintegy negyede ide koncentrálódik. Érdemes megnézni az elmúlt 1 év lakásbetöréseit kerületekre vetítve:

Jól látszik, hogy a fővároson belül néhány kerület kiemelkedik a betöréseket illetően, mint pl. a II., az V., a VI., a XI. és a XII. kerület. A térképre még jobban ráközelítve és 30 napos időszakot választva ezt kapjuk:

Ha pedig hozzávesszük a lopásokat, az autólopásokat, a rablásokat és a személy elleni erőszakos bűncselekményeket is, ezt a rémisztő és elszomorító képet kapjuk:

Persze kétségtelen, hogy mindig lesznek olyanok, akik a saját utcájukban elkövetett bűncselekmények láttán is csak megvonják a vállukat, ám cikkünk nem is nekik szól. Sokkal inkább azt reméljük, hogy lesznek, akik a biztonságuk érdekében átkattintanak a térképre, és a környékükre rákeresve szembenéznek a valósággal.